Forhøjet vandstand
Mit TJM

Stormflod og forhøjet vandstand: Sådan gør du

Ligger dit hus eller fritidshus tæt på hav eller fjord, kan der være risiko for oversvømmelse i forbindelse med stormflod. Se her, hvad du selv kan gøre for at forebygge stormflodsskader, og hvad du skal gøre, hvis dit hjem bliver ramt af stormflod.

Hvad er stormflod?

Stormflod er en oversvømmelse, der skyldes, at kraftig vind presser store mængder vand fra havet ind over land. Stormflod forekommer oftest i lavtliggende landområder og ved fjorde, hvor vinden kan presse vandet ind, uden at det kan komme ud igen. I Danmark forekommer stormflod hyppigst i perioden fra oktober til april.

Hvad er stormflod, og hvordan er du dækket?

Se Naturskaderådets video herunder.

Hvis der er varslet stormflod

Er der varslet stormflod i nærheden af dit hus, er der forskellige ting, du kan gøre for at afhjælpe eventuelle skader:

  • Fjern dine ting fra gulve, især i kælderen, samt havemøbler, haveredskaber o.l. fra grunden. Flyt dine ting til de dele af bygningen, hvor der kan ske mindst mulig skade på dem.
  • Luk døre, vinduer, spjæld mv. Forsøg at forhindre vand i at komme ind, fx ved at lægge sandsække foran yderdørene, især i kælderen.
  • Dæk ventilationshuller i ydervægge og udsatte åbninger med krydsfinérplader eller presenninger.
  • Læg ejendele, du vil passe særlig godt på (fotos mv.), i plasticbokse, og flyt dem fra kælderen.
  • Hold dig orienteret, og følg myndighedernes udmeldinger på sociale medier, hjemmesider og via pressen.

Du kan læse mere om, hvordan du kan afhjælpe stormflodsskader på Naturskaderådets hjemmeside.

 

Stormflodsordningen kan dække stormflodsskader

I Danmark har vi en offentlig katastrofeordning, nemlig ”Lov om visse naturskader” (også kaldet Stormflodsordningen), som du betaler til via et gebyr på din hus- indbo- eller fritidshusforsikring. Ordningen administreres af Naturskaderådet (tidligere Stormrådet), og har du haft skader i forbindelse med stormflod, er det Naturskaderådet, der afgør, om du kan få udbetalt erstatning. Det er dog en betingelse for at få erstatning fra Naturskaderådet, at det beskadigede er brandforsikret.

Har du husket indboforsikringen og husforsikringen?

Dækker mine forsikringer i tilfælde af stormflod?

Du kan ikke købe en stormflodsforsikring hos TJM Forsikring eller andre forsikringsselskaber. Det betyder ikke, at du ikke kan være dækket. Naturskaderådet behandler sagen ud fra deres retningslinjer og vilkår.

Gennem stormskadeafgiften på din hus-, fritidshus og indboforsikring betaler du til Naturskaderådet. Hvis det fastslås, at der er tale om stormflod i dit område, kan du få erstatning hos Naturskaderådet, hvis du har skader som følge af stormfloden.

Hvis skaden er sket

  • Gør, hvad du kan, for at begrænse skaden. Ved stormflod gælder en såkaldt skadebegrænsningspligt. Det betyder, at du for at få erstatning skal have foretaget foranstaltninger, som efter forholdene er rimelige for at afværge eller begrænse skaden. Fx ved at fjerne vand fra ramte bygninger og igangsætte affugtning.
  • Hold øje med Naturskaderådets hjemmeside. Når de melder ud, hvilke områder, der har været ramt af oversvømmelse, kan du anmelde skaden på Naturskaderådets hjemmeside. Herfra tager Naturskaderådet sig af sagen.
  • Du skal senest anmelde skaden to måneder efter skaden er sket – vi anbefaler dog, at du anmelder skaden hurtigst muligt. Det gør du online via Naturskadebasen – du vil efterfølgende modtage en mail fra Naturskaderådet om, at du har anmeldt skaden til dem.
  • Efterfølgende vil du blive kontaktet af os, da vi på vegne af Naturskaderådet behandler og opgør skaden.
  • Du kan læse mere på Naturskaderådet hjemmeside, hvor de har samlet et overblik over, hvordan du anmelder en naturskade, samt hvordan sagen forløber sig og hvad du skal være særligt opmærksom på. Læs mere hos Naturskaderådet.

Andre oversvømmelser og tørke

Oversvømmelse kan også opstå, hvis dit hus ligger tæt ved en sø eller et vandløb, der ved ekstrem høj vandstand går over sine bredder og trænger ind i huset.

Det modsatte – ekstrem tørke – hvor jorden omkring husets fundamenter tørrer ud, kan også forårsage sætningsskader på huset.

I begge tilfælde er det også Naturskaderådet, der afgør, om der kan udbetales erstatning.

Bedst i test på forsikringspakken

Vi vinder Bedst i test på den samlede forsikringspakke

Vi er utrolig stolte af, at vi netop er blevet kåret som Bedst i test af Forbrugerrådet Tænk på vores samlede forsikringspakke for 2. gang i træk.

Se fordele og beregn pris her

Få dækket dine ting med en indboforsikring

Hvis dine ting bliver skadet af vand i forbindelse med en stormflodsskade, skal de være brandforsikret på din indboforsikring, for at du kan få erstatning fra Stormflodsordningen gennem Naturskaderådet.

Læs mere om indboforsikring

Pas godt på dit hus med en husforsikring

Dit hus skal være brandforsikret, for at du kan få udbetalt erstatning fra Stormflodsordningen gennem Naturskaderådet i tilfælde af stormflodsskader.

Læs mere om husforsikring